Keräilyssäkin maltti on valttia
Keräilyharrastusta aloittaessa vallinnee kaksi seikkaa: a) suuri innostus ja b) ettei tiedä keräämisen kohteista kovinkaan paljon.
Jos et sitten kerää katkenneita kengännauhoja tai limsapullon korkkeja, joudut käyttämään rahaa. Täten keräilytuotteita kaupittelevat tulevat kuvioon. Kauppias myy mitä ostetaan ja mielellään paljon lisää.
Keräilijöitten hokema on, että raha ei merkitse. Kuitenkin päivittäin keräilyn Facebook-palstoille tulee kyselyitä, että mikä oman kokoelman arvo. Ja onko joku kiinnostunut ostamaan. Samoin tavallinen median tapa uutisoida on jonkun rahallisen "aarteen" löytymisen mahdollisuudesta. Tai sitten jonkun harvinaisuuden ennätyshinta. Eli miksi rahan merkitystä halutaan vähätellä?
Tämän kirjoituksen tarkoitus on kertoa omista kokemuksista taloudellisiin seikkoihin liittyen. Tavallista järkeilyä jota aina tarvitaan elämänhallinnassa. Vastuullisessa rahankäytössä on osattava olla itsekäs ja tuntuu, että keräilijät ovat joskus turhan kilttejä.
Hyvin tavallinen tilanne keräilijöiden keskustelupalstalla on aloittelijan kysymys, että paljonko jonkun kohteen tai kokoelman arvo on. Tähän liittyvää arvon arviointipalvelua myös yhdistykset käyttävät tapahtumissaan keinona yleisön mielenkiinnon herättämiseen. Monesti kysely tarkoittaa kohteen realisointia vailla keräilyn aloittamisen tarkoitusta. Mutta osoittaa, että aloittelijakin ajattelee asiaa rahallisen arvon kautta. Kokeneet keräilijät antavat yleensä varsin rehellisen vastauksen - mikä on minusta parasta palvelua uutta tulokasta kohtaan.
Vinkkinä aloittelijalle, että arvoja kannattaa selvitellä omien hankintojenkin suhteen, siis jos kohteesta pyydetty hinta tuntuu suurelta. Kysele toisilta harrastajilta, mikä on käypä hintataso. Esimerkiksi keräilijöiden Facebook-ryhmistä voit saada asiantuntevan vastauksen aika nopeastikin. Toki siinä on riski, että kohde ehti mennä jollekin toiselle. Mutta keräilykohteita tulee aina uudestaan tarjolle. Aina. Kauppaa ei olisi, jos myytävä loppuisi. Poikkeuksena ehkä jotkut ihan huippuharvinaisuudet. Joidenkin tuotteiden osalta voi olla jopa, että parin vuoden päästä hypetys on ohi ja saat alle nimellishinnan.
Kuluttajansuoja on heikompi, sillä esimerkiksi huutokaupan kohteissa ei yleensä ole vaihto- tai palautusoikeutta. Ammattimaisissa myyjissä on tosin se hyvä puoli, että tavara ja sen laatu on suurinpiirtein sitä mitä luvattu, eikä tule ohareita.
Toki kauppiaalle sopii asenne, että sinun pitää saada kaiken nyt heti. Kaikenlaisia hinnan nostatus-kokeiluja on. Etenkin numismatiikan puolella kauppiaat on käyttäneet arvonnousua perusteena - että toimipa nopeasti ennenkuin loppuvat vielä tällä hinnalla. Filateliassa, tarjonnan kasvaessa ja kysynnän laskiessa, on esitetty päiväunia uudesta noususta. No, lotossakaan ei voita jos ei täytä kuponkia.
Kannattaa ainakin harkita hankkivansa kohteita halpoina erinä. Toki joku voi kysyä, että mitä keräilyä se on, jos ostaa kaiken kerralla. Mutta kun ostaa eriä, niin niistä yleensä ne kalliit harvinaisuudet on poimittu pois, ehkä erikseen myytäviksi. Että kerättävää aina riittää ja voit panostaa rahasi niihin harvinaisuuksiin. Jos erissä tulee sellaista mitä et pitää halua, voit panna jälleenmyyntiin. Omilleen ei näytä tosin pääsevän, ainakaan filateliassa.
Huutokaupassa on oma psykologiansa. Kun haluat saada jonkun kohteen ja se näyttää olevan tarjolla edullisella lähtöhinnalla, lähdet tarjoamaan. On toinenkin tarjoaja ja huudatte kilpaa. Et haluakaan hävitä, joten hinta nousee. Ehkä voitat kisan, mutta eipä se niin halvaksi tullutkaan. Ja päälle vielä kauppiaan huutoraha tms. palvelumaksu. Sekä toimitus- ja postikulut. Huutokaupassa hyvä periaate olisi pitää kattohinta sille, mitä on valmis maksamaan.
Myyjän etu on se, että päätös pitää tehdä nopeasti, jolloin ei ehdi niin harkita. Erityisesti huutokaupassa. Tässä mielessä tilanne muistuttaa peliriippuvuutta: vielä kun pikkuisen lisää panostat, saat voiton. Merkittävä ero peliriippuvuuteen tosin on, että kohteilla säilyy joku jälleenmyyntiarvo. Kun peliriippuvuudessa menetät kaiken. Kohteita on tosin hankalampi jälleenmyydä kuin ostaa.
Toki myyjän pitää elää ja kaikki tekeminen maksaa. Mutta ei varmaan ole kellekään haittaa siitä, että harrastajat itse ottaisivat kohteiden ostoa ja myyntiä eli huutokauppoja enemmän haltuunsa. Ja kohtuulliset tuotot menisivät harrastustoiminnan kehittämiseen.
Puhtaita vedätyksiäkin on ts. pyydetään kymmenkertaista hintaa käypään arvoon ja luotetaan, että löytyy joku tietämätön, joka sen maksaa. Tällaisella voi olla tosin lyhyet jäljet, kun liikaa maksaneelle ostajalle asia selviää ennemmin tai myöhemmin. Voi käydä vahinko, eli jymäytetyksi tullut luopuu koko keräilystä.
Netin vertaiskauppapaikkojen huijarimyyjät ovat sitten oma lukunsa. Tällaisia tapauksia on jo syytteessä ja tuomittukin. Siis että myydään tuotetta, jota ei ole olemassa. Tai sitten jätetään ostettu tuote maksamatta.
Toki keräilyssä tavataan sanoa, ettei raha merkitse. Tottakai se merkitsee missä tahansa kaupankäynnissä, esim. huutokaupassa kun rahatarjouksella kilpaillaan. Kunhan se ei vain tarkoita sitä, että voi maksaa mitä tahansa mistä tahansa. Luulen, että kaikki keräilijät ovat "oppirahansa" maksaneet, oppineet kokemuksen kautta, mutta tarvitseeko niin olla aloittelijoillekin.
Jos ajatellaan, että uudet keräilijät pelotellaan puhumalla, että rahan kanssa kannattaa olla tarkkana, niin voisin todeta, että kuinka keräilijä-yhteisöllistä on vaieta yhdestä olennaisimmasta seikasta harrastukseen liittyen?
Kommentit
Lähetä kommentti