Monetan tuotteet ja kritiikki, värjätyistä eurokolikoista, lompakkokerääjien haaveista ja vertaiskaupan ehdot

Tämä blogi on neliosainen: Osassa 1 kommentoin Suomen Monetan toimintaa. Osassa 2 värjättyjä eurokolikoita sekä Osassa 3 kokemattomien unelmia löytää lompakkoeurostaan todellinen "aarre" ja saada siitä hyvät rahat. Osassa 4 taas tilannetta vertaiskaupassa (Facebook), jossa ostaja tulkitsee pystyvänsä määräämään kaupan ehtoja omaksi edukseen lähes mielivaltaisesti. Vain siksi että myyjä ei ilmoituksessaan ole huomannut kaikkea.

Osa 1. Monetan tuotteet ja kritiikki

Keräilytuotteita markkinoille suoltaa jatkuvasti Suomen Moneta. Moneta mainostaa itseään "turvallisena" ja "luotettavana". Kuitenkin, oma käsitys on, että sillä on ollut epäselvyyksiä ja pettyneitä asiakkaita läpi koko toimintansa ja nykypäivään asti. Käsittääkseni Moneta hoitaa asiakkaiden tekemiä valituksia kahden kesken ja ihan fiksusti. Ei kuitenkaan luulisi olevan mahdotonta hoitaa viestintää uusista tuotteista ja niiden myynnin ehdoista niin, että asiakkaalla ei jäisi epäselvyyksiä tai vääriä käsityksiä tilausta tehdessään. Jos ei muuten niin yritysimagon takia? Kaupankäynnin lakien mukaan toki edullista on saada asiakkaalta ostopäätös nopeasti ja vähällä harkinnalla.

Hyvin useasti toimintatapa on, että markkinoidaan jotain edullista tai ilmaista ("Toimituskulujen hinnalla") keräilytuotetta. Kun otat tuotteen, saat mukana mukana "kätevän kansion ilmaiseksi". Kuinka ollakaan, ko. kansioissa on tyhjiä paikkoja. Näihin paikkoihin voit ruveta keräämään jatkossa tulevia lisätuotteita kuten kolikoita tai mitaleja. Jotka tulevat postilaatikkoosi muutaman viikon välein, yksi tai kaksi kerrallaan. Toki nämä jatkotuotteet voi irtisanoa koska vain ja postilaatikkoon jo saapuneet palauttaa Monetalle. 

Siinä mielessä turvallista toki, mutta esimerkiksi nyt muumibuumin yhteydessä myytävässä Our Sea-mitalissa tulee mukana tämä ilmaiskansio. Lisäkolikoille hinta on lähemmäs 30 € kpl toimituskuluineen. Jos niitä on kahdeksan, voi laskea mikä yhteishinnaksi tulee. Eli "edullisella" kolikolla houkutellaan sitoutumaan kokoelmaan joka ei olekaan niin edullinen.  

Kaikki eivät huomaa, ehdi, muista tai jaksa peruuttaa näitä jatkotilauksia, sillä psykologialla Monetan kytkykauppa toimii. Samoin se, että suomalaiset kuulemma yleensä lukee tilausehdot huonosti. 

Voisi puhua kuluttajansuoja-henkilöiden käyttämästä termistä "tilausansa". Mitään suoranaisesti laitonta ei tehdä, mutta ostajalle jää herkästi maku että tilausta päättäessä se oli niin epäselvä tai monimutkainen, ettei ollut kunnollista käsitystä, mistä kaikesta tulee maksamaan. Tämän voi havaita asiakaspalautteista. 

Löperö yksityiskohtiin tutustuminen (ns. pienellä präntätty) on toki ikivanha bisneskikka ja myyjä ei välttämättä selosta tarkemmin jos asiakas ei huomaa sitä vaatia. 

Ikävää on myös se, että jatkotilausten kohdalla ei voi etukäteen tarkasti tietää, mitä on tulossa, kuinka kauan ja minkälaisia määriä kerralla. Esimerkiksi nähdä listaa koko tuotesarjasta (ja laskelmaa siitä, mitä koko sarja tulee maksamaan, toimituskuluineen). Jos esimerkiksi olet Postin uusien postimerkkien kestotilaaja, voit tarkistaa Postin uudet julkaisut ja hinnat esittelyssä etukäteen. Samoin kuin pankin lainatarjoukseen on nykyään sisällyttävä lainan kaikki hoitokulut. Tilasin itse Monetalta Suomen hallitusmuoto 2019 2 € erikoiskolikon, mutta parin viikon päästä postiini tuli vuoden 2011 ja 2013 erikoiseurot, jotka olen hankkinut ajat sitten. Törkeään 22 € hintaan. Päälle postituskulut. 

Monetan kytkytilauksia ei voine yhdistellä, vaan kaikki lähetetään Monetan päättämällä tavalla ja järjestyksessä, eli yksittäin (kolikot parittain). Esimerkiksi Suomen erikoiseuroja on julkaistu vuodesta 2004 asti, joten voi kuvitella, paljonko niiden kaikkien vastaanottaminen 2 kpl kerrallaan tulisi maksamaan, kukin lähetys vähintään 30 € kuluineen. 

Markkinoinnissa tavallista on käyttää ilmaisuja "tavoiteltu tuote" tai "vielä muutamia jäljellä". Luoden mielikuvaa, että pitää tarttua tarjoukseen heti ennenkuin loppuu. Jos esimerkiksi  Charles De Gaullen erikoiskakkosta julkaistaan yli 18 miljoonaa kappaletta, ei ole juurikaan mahdollista, että se olisi loppumassa markkinoilta, vaikka muutama tuhat suomalaista sitä "tavoittelisikin". 

Monetalla on varmasti tutkittu ja tiedossa ne psykologiset temput, millä roinaa saadaan myytyä kovalla hinnalla ja moraalin rajamailla. Muuten ei homma toimisi näin hyvin. 

Kannattaa ainakin muistaa, että 1) Monetan keräilytuotteilla ei yleensä ole jälleenmyyntiarvoa lähellekään mitä itse maksat. Lisäksi joka sinisen boksin päälle erikseen tulee 5-6 euron toimituskulut. He nykyään itsekin mainitsevat, etteivät pysty takaamaan että arvo säilyy, todennäköisesti asiakkaiden kiukkuisen palautteen takia. 2) Joka lähetyksessä tyrkytetään muita tilauksia (tilausansat) joten tarkkana saa olla. 

Monetan Facebook-sivulla voi lukea asiakkaiden pettyneitä kommentteja kerätyistä tuotteista. Eräs asiakas oli reklamoinut niin, että Moneta osti takaisin koko kokoelman, hinnaltaan toistakymmentätuhatta euroa. Hän epäili kyseessä olleen vaientamisyrityksen.Toki voidaan sanoa, etteivät ihmiset etukäteen selvitä tarpeeksi tarkkaan, mihin ovat sitoutumassa. Vaikka onhan se toki "helppoa keräilyä" kun ei tarvitse kuin maksella pois mitä postilaatikosta tulee? 

Ei silti, olen itse ostanut Monetalta "Kiekkoleijonat 2019" täydellisen sarjan täydellä hinnalla, mutta siinä kiekkofanitus meni edelle. Teemun taaleri-nimisen keräilykansion ja sarjan sain jälkikäteen tori.fi:stä viidellä kympillä (sisältää 8 mitalia). Monetalta yksitellen tilattuna olisi varmasti ollut toista sataa. V. 2003 jutun mukaan esim. Monetan rahakirjeestä (sisältäen 10 € hopeisen juhlarahan sekä aiheen mukaisen postimerkin ja erikoisleimatun kuoren) on pyydetty aikoinaan jopa 75 euroa! Nykyään niitä on tarjolla vertaiskaupassa kolikon nimellisarvon molemmin puolin. 

Olen niitä itsekin hankkinut jotain Monetan tuotteita, juuri jälleenmyynnistä. Sain Hellmanin huutokaupasta ison erän rahakirjeitä kansioissa taskuissa huutorahan ja toimituskulujen kera noin 5 €/kirje. Voin ostaa jatkossakin harkiten, mutten sijoitusmielessä. Kannattaa seurata huutokaupoista isompia eriä. Suositut aiheet kuten Muumit säilyttänee paremmin jälleenmyyntiarvonsa, Talvisodan muistomitalit eivät.

Osa 2. Värjätyt eurokolikot

Keräilyn kultainen periaate on, että jokainen kerää mitä haluaa ja miten haluaa. Suosioon nousseiden keräilytuotteiden kohdalla ainainen riski kuitenkin on, että veloitetaan törkeää ylihintaa, vain kun ostaja ei ole selvillä oikeasta hinnasta. Tuote sitten viimeistään jälleenmyyntiä selvitettäessä osoittautuukin arvottomaksi. Keräilyn parissa liikkuu monenlaista puoliammattilaista trokaria, joilla mielenkiinto on pelkästään suositusta tuotteesta rahallinen välistäveto. Luomalla mielikuva suuresta harvinaisuudesta. Voivat tehdä tätä myös vilpittömästi, jos eivät ole tietoisia tuotteidensa alkuperästä. Koska kauppias periaatteessa on aina vastuussa tuotteestaan, ostajan ei kannata uskoa pelkkiä myyntipuheita, vaan selvittää itse.

Kerään itse 2 euron erikoiskolikkoja, joita 23 euromaata julkaisee 1-2 kappaletta vuodessa. Maiden rahapajat julkaisevat myös väritettyjä versioita. Nämä ns. viralliset värivariantit on lueteltu Hyvinkään numismaatikkojen sivuilla.

Niitä ei valtavan paljon näytä olevan, pääasiassa Ranskalta ja Hollannilta. Kuitenkin mm. Suomen Moneta sekä keräilyalan vertaiskaupan nettisivuilla kuten systeemi.net tai huuto.net kaupataan värjättyjä rahoja korkeaan hintaan, moninkertaisesti nimellisarvoon verrattuna. Sain tietää asiantuntijalta (€uro-Catalog 2020 tekijä), että nämä muut värjätyt ovat jälkikäteen tehtyjä tekeleitä. Esim. Puolassa kuulemma voi näitä teettää. Suomen Moneta esimerkiksi on teettänyt ja myy niitä.

Suomalaisten kolikoiden julkaisulaadut voi tarkistaa sivulta kolikot.com. Vastaava euromaiden kolikoista on euro-coins.tv. Ei niissä värjättyjä juuri ole.

Vaikka siis laadultaan nämä jälkikäteen värjätyt olisivat kuinka taitavasti tehtyjä ja vaikka olisi mitä lippulappuja todistuksina, se ei asiaa auta. Periaatteessahan kuka tahansa voisi tällaisia maalauttaa. Siksi niiden jälleenmyyntiarvoa pitäisin aika riskitekijänä. Numismaattista arvoa niillä ei ole.

Osa 3. Tarkista löytyyko lompakostasi tämä "aarre"

Otsikko on tuttu tyylistä, jolla media rahojen keräilystä uutisoi. Karkeasti ottaen vastaus on: ei löydy. Esimerkkejä tällaisista jutuista on täällä ja täällä. Varmaan tämän houkutuksen takia numismaatikkojen tai ”Eurokolikot” Facebook-sivulla on tuttua, että ryhmän uusi tulokas laittaa kännykkäkuvan lompakosta löytyneestä erikoisen näköisestä eurokolikosta ja kysyy (toiveikkaana), onko sillä jotain arvoa.

Kun vastaus on, että ei ole, muuta kuin nimellisarvo, esimerkiksi 2 € erikoiskolikolla 2 €. Johtuen siitä, että pienikin sormissa käsittely jättää jälkensä kolikon pintaan niin, että eivät ole nimellisarvoaan arvokkaampia, ihan muutamaa poikkeusta lukuunottamatta.

Numismaattisessa mielessä nimellisarvoa korkeampaa keräilyarvoa on laatujen UNC, BU ja PROOF-kolikoilla. UNC tarkoittaa ”uncirculated” eli se on käyttöraha, joka on poimittu talteen puuvillahansikkain. BU on ”brilliant uncirculated”.

Toki näyttää olevan niitä, jotka ottavat lompakoista talteen erikoisen näköiset kolikot, kuten esim. 2 € erikoiseurot. Linkin listasta voi itse tarkistaa kolikon alkuperän. Nämä eivät siis pääsääntöisesti ole nimellisarvoaan arvokkaampia. Poikkeuksia voivat olla vuoden 2004 ja 2019 Suomen 2 € erikoiskolikko, sekä v. 2006 ns. väärän kartan 2 € erikoiskolikot. Tässä linkissä on asiasta tarkempi kirjoitus.

Asia, mikä itseä harmittaa, on että satunnaisia kysyjiä ei niinkään näytä kiinnostavan keräily kuin mahdollinen rahallinen hyöty itselle. 

Osa 4: Ostajan tulkinnat vertaiskaupan ehdoista

Keräilykohteita myydään nykyään netin vertaiskauppakanavilla, kuten huuto.net, tori.fi tai Facebook-ryhmät. Itse olen kaupitellut ainakin vanhoja vinyylilevyjä, jääkiekkokortteja sekä euroajan kolikoita ja juhlarahoja.

Ostamisessa kannattaa olla varovainen ns. oharimyyjien kanssa, eli tiedossa vain myyjän anonyymi sähköpostiosoite sekä tilinnumero. Asiassa on monesti kyse rikollisuudesta. Itse sain yhden huijarimyyjän kiikkiin pankkitilin kautta, mutta rahojani en takaisin. Onneksi ei ollut kyse isosta summasta.

Toinen oharin aihe näyttää olevan, kun myyjä katoaa kohteen sulkeuduttua ilmeisesti siksi, ettei huudettu hinta miellytä. Nyt kyseessä oli postimerkkikansio huutokaupalla Facebook-palstalla, josta huudettiin "6 euroa, postikuluineen". Toimituskuluista ei ollut mainintaa ilmoituksessa. Kun on ilmeistä, että pelkkä postitus olisi maksanut 5 - 6 euroa, ei myyjälle olisi jäänyt käteen mitään. Eipä se todellakaan motivoi pakkaamaan ja postittamaan kansiota.

Sanotaan, että myyjällä on vastuu kauppaamastaan tuotteesta. En tiedä, koskeeko tämä yksityishenkilöiden välistä vertaiskauppaa? Ko. Facebook-palstan säännöissä ei ilmeisesti mainita toimituskulujen (postitaksa, pakkaus, kuljetus lähetettäväksi) ilmoittamisen muodoista tai pakollisuudesta mitään. Palstan ylläpitäjä tulkitsi asian ostajan eduksi. Ja ostaja tietysti itse. Huhuili useamman keskustelualoitteen kautta myyjää vastuuseen. 

Itsestäni asia ei ole niin yksiselitteinen: myyjä on ilmeisesti vahingossa tai kokemattomuuttaan unohtanut mainita toimituskulujen tulemisesta ostajalle hinnan päälle ja ostaja käytti asian hyväkseen. Onko kaikki sallittua ostajan hyväksi, mistä ei erikseen ole mainittu? 

Entäpä jos:

- vaatisin myyjää toimittamaan postimerkit siinä säiliökirjassa, jossa merkit on kuvattu, eikä myyjä maininnut ettei säiliökirja kuulu kauppaan? Entä jos vaatisin mukaan kuvan taustalla näkyvän sohvapöydän, koska asiakas on oikeassa: kaikki kuvassa kuuluu kauppaan?

- ehdottaisin etten maksa ilman paperista laskua jotta voisin panna sen kirjanpitooni tai sitten maksavani kohteen vasta kun se on saapunut.  

- tarjouksessani vaatisin myyjää toimittamaan tuotteen vakuutettuna, ja maksamaan sen itse? 

- tarjoaisin maksamista Venäjän ruplilla, ja vaatisin myyjää hyväksymään, kun ruplilla maksamista ei ole kielletty? 

Myyjän on kaikki ostajan tulkinnat hyväksyttävä, koska ei ehtinyt reagoida ennen kohteen sulkeutumista?

Toki kiistat välttää, kun sanoo toimituskuluista erikseen ja tätähän ammattimaiset vertaiskauppapaikat edellyttävätkin. Kuluttajansuoja yleensä yrittää hakea kohtuullista ratkaisua, vaikkei se yksityiskauppaan puutukaan. Kohtuullista olisi tässä ollut ostajan hyväksyä, että kauppa peruuntuu koska ei ole järkeä lähettää tuotetta pelkkien postituskulujen hinnalla.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Keräilyssäkin maltti on valttia

About philately remote clubs / Filatelian etäkerhoista